Gebruikte laptops

Laptops

Apple

Standaard systemen

Windows 10 is mogelijk de laatste grote versie van het besturingssysteem nu Microsoft overstapt naar frequentere kleinere updates. Ook de traditionele Patch Tuesday voor het dichten van lekken zal verdwijnen.

De afgelopen decennia brengt Microsoft elke paar jaar een nieuwe grote versie van Windows uit. Denk aan Windows Vista, Windows XP, Windows 7, Windows 8 en Windows 10.

Laatstgenoemde zal waarschijnlijk de laatste versie van Windows zijn en blijven. "Op dit moment zijn we Windows 10 aan het uitbrengen en omdat Windows 10 de laatste versie van Windows is, zijn we nog steeds aan het werk aan Windows 10", vertelde Jerry Nixon, 'evangelist' bij Microsoft op het gebied van ontwikkeling, tijdens een conferentie deze week.

Windows als dienst

The Verge merkte de uitspraak op en vroeg Microsoft om opheldering. Het bedrijf stelt dat de uitspraken de manier waarop Windows in de toekomst zal worden afgeleverd goed weerspiegelen.

Microsoft maakte al eerder bekend dat het Windows als een dienst in plaats van als product wil gaan zien. Er komen in de toekomst veel vaker kleinere updates uit dan eens in de zoveel jaar een grote update.

Mogelijk verdwijnen de cijferindicatie of een losse naam per Windows-versie dan helemaal en staat het besturingssysteem op termijn alleen bekend als Windows.

Patch Tuesday

Zeker is dat er een einde komt aan wat Microsoft Patch Tuesday noemt. Elke tweede dinsdag van de maand worden diverse lekken gedicht in een beveiligingsupdate voor Windows.

Vanaf Windows 10 gaat Microsoft regelmatiger updates uitbrengen. Dit betekent dat grote belangrijke 'patches' direct worden uitgerold. Gebruikers kunnen kiezen voor de snelle of langzame updaterondes. De belangrijkste beveiligingsupdates zullen altijd naar alle gebruikers gepusht worden.

Met het afschaffen van Patch Tuesday worden lekken dus eerder gedicht. Aan de andere kant kan dit meer losse updates betekenen en zouden er in theorie eerder problemen kunnen ontstaan omdat een 'patch' nog niet helemaal goed getest is, merkt PC World op.

Edge-browser

Tot slot maakte Microsoft in een blogpost bekend dat de nieuwe browser Edge, die in Windows 10 geleverd zal worden naast Internet Explorer 11, flink sneller is geworden.

Edge zal Asm.js, een versimpelde versie van scripttaal Javascript, gaan ondersteunen. Asm.js is ontwikkeld door Mozilla, het bedrijf achter Firefox. Met de nieuwe versimpelde scripttaal is Edge volgens Microsoft tot drie keer sneller dan Internet Explorer 11.

Bron:NU.nl/Colin van Hoek